În fiecare an, sfârșitul lunii august este cel mai aglomerat din toată vara, deoarece gospodinele încep să pregătească cămara pentru iarnă.
Pentru că vremea este instabilă în luna septembrie, începem la sfârșitul verii să ne aprovizionăm cu cele necesare.
CITEȘTE ȘI: Satisfacţia propriei munci: Cum pregăteşti cea mai delicioasă zacuscă de fasole
Cea mai așteptată este zacusca de vinete, adorată de toată lumea.
Ingrediente:
Punem la copt vinetele și ardeiul kapia.
Le curățăm de coajă și le lăsăm la scurs.
Ceapa o curățăm și o punem la fiert, până da un clocot. În acest fel, zacusca este mai ușoară pentru ficat.
Ne apucăm de tocat pe rând fiecare în parte. Vă este de folos o mașină de tocat electrică, pentru că scutiți jumătate din timpul pentru tocat.
Punem uleiul la încins în cratiță, adăugăm apoi ceapa tocată și o lăsăm să se călească bine, amestecând din când în când să nu se lipească de fundul cratiței.
În timpul acesta dăm și ardeiul kapia prin mașina de tocat și îl punem peste ceapă.
Urmează să tocăm și vinetele și să le adăugăm în cratiță împreună cu un pumn de sare mare pentru murături.
Din momentul în care punem vinetele, e necesar să amestecăm continuu în zacuscă pentru a nu se prinde de cratiță.
După aproximativ o oră și jumătate de fiert, turnăm bulionul și continuăm să amestecăm până când iasă uleiul la suprafață.
Punem zacusca în borcane, le închidem bine și le punem la dustuit pentru 30 de minute din momentul în care începe să clocotească apa.